Reptiko
Luipaardgekko's

Achterwand

Een achterwand maken

Inleiding

Het is leuk als je eerst je eigen terrarium in elkaar gezet hebt om dan ook je eigen achterwand te maken. Je kunt deze helemaal naar eigen smaak maken, en dat biedt veel mogenlijkheden. Zo kun je kiezen voor de kleur, diepteverschillen, plateau’s, trappetjes, enz.. Enkele benodigdheden hieronder beschreven:

  • Piepschuim;
  • Tegellijm;
  • Satéprikkertjes;
  • Siliconenkit;
  • Schilderstape;
  • Stanley mes;
  • Verfbussen.

Aan de slag

Om te beginnen heb je piepschuim nodig, zorg dat je eerst een groot stuk piepschuim op maat maakt zodat het over de gehele achterplaat van het terrarium kan. Je kunt er ook voor kiezen dat je de zijkanten van het terrarium ook gelijk meepakt in de achterwand, dit biedt nog meer mogenlijkheden om meer plateau’s of trappetjes te maken.

Nadat je het piepschuim op maat gemaakt hebt kun je het met siliconenkit aan de achterplaat van het terrarium of ook eventueel aan de zijkanten bevestigen. Als dat gebeurd is kun je met ander piepschuim trappetje maken of plateau’s. deze kun je uitsnijden met een mes en vast zetten met sateprikkertjes om te kijken of het goed past. En mocht je nog van gedachte veranderen kan je ze er altijd weer af halen. Ook kun je diepte verschillen maken of het piepschuim bewerken zodat je een wat rotsachtigere uitstraling krijgt, dit kun je doen met een aansteker. Brand voorzichtig de delen weg die je weg wilt hebben. LET OP houd de aansteker niet te lang bij het piepschuim anders brand het helemaal weg. Als je helemaal tevreden bent en je creativiteit er op los hebt laten lopen kun je alles vast plakken met siliconenkit.

Tegellijm

Als alles vast zit moet je een paar lagen tegellijm aanbrengen, plak wel eerst alle delen van het terrarium af waar geen tegellijm hoeft te komen!. Breng eerst 1 laag aan. Deze hoeft niet gelijk alle delen te bedekken, smeer niet teveel in een keer hierdoor komen er scheuren in de tegellijm. Als de eerste laag helemaal droog is kun je een 2e laag aanbrengen en daarna nog een 3e. Als je helemaal tevreden bent laat het dan opdrogen.

Verven

Nadat alle tegellijm is opgedroogd kun je de hele achterwand gaan spuiten. Je kunt kiezen voor de kleuren die je zelf wilt, let wel op dat je geen hoogglans neemt. Hierdoor kan het gaan glimmen als de lamp erop schijnt en dit oogt niet mooi. Zorg dat weer alles is afgeplakt wat niet gespoten hoeft te worden, en ga als het kan met de hele bak buiten staan. Omdat de verf vaak lang in de lucht blijft hangen. Als je tevreden bent met het resultaat kun je de lamp van het terrarium erin hangen en aanzetten zo droogt de verf sneller. LET OP zorg ervoor dat de meeste verfdampen eruit zijn voordat je je reptiel erin zet! Laat hiervoor de bak een week met rust met de lamp aan en de ruitjes dicht.

Als alles droog is kun je de bak opnieuw inrichten en heb je een mooi nieuw plekje gemaakt voor je reptiel.

Voorbeelden

1                                  2                            3

Achterwand Piepschuim Achterwand laten drogen Eindresultaat

Ik hoop iedere lezer wat meer opweg te hebben geholpen om een eigen achterwand te bouwen, heeft u vragen of opmerkingen? Deze kunt u mailen naar Info@reptiko.nl, of kijk onder het kopje “Contact”.

Copyright © Reptiko

Related Sites

  • Treesero Hout- en Meubelbouw Interieur en Terrariumkasten

Archives